De gekken in het voetbal vormen een uitstervend ras. Luis Suárez en Nigel de Jong zitten in de herfst van hun carrière, Zlatan al in de winter. Om over Mido maar te zwijgen, die heeft zelfs al de omvang van een trainer. Laatstgenoemde gooide ooit een schaar naar het hoofd van zijn ploeggenoot die ook in de winter is aanbeland en daarop reageerde door te zeggen: “Hij vond dat ik naar de kapper moest.” Genaro Gattuso die ooit een vork in het dijbeen stak van zijn zuigende ploegmaat Massimo Oddo: kostelijk. Grappen hou je maar voor je, je bent tegen me, dus ik haat je. Spetterend hoe Juan Esnáider zijn noppen in de achillespezen van Richard Witschge boorde nadat de Argentijn tijdens Atlético Madrid – Ajax (1997) een penalty had gemist. Hij kreeg geel. Nu zou speciaal daarvoor een zwarte kaart in het leven worden geroepen.

knip-poetiusGenieten was het. Al moest de hele wereld ervoor kapot, gewonnen móest er. De recidive van Edgar Davids was uit de kunst. Giorgio Chiellini is dan weer net-niet omdat hij een dokter is, wat in de regel verantwoordelijke mensen zijn. Hij zou het enigszins goed kunnen maken als hij zich specialiseerde in beenamputaties en de operatieassistent van Ricardo Carvalho zou worden. Dat de patiënt maar moge ontwaken uit zijn narcose met Marco Materazzi en Axel Witsel als ziekenbroeders!

Al te uitgesproken persoonlijkheden worden meer dan ooit gecultiveerd in Circus Voetbal. Instagramaccounts worden beheerd door socialmediamanagers in plaats van personen zelf. Niks haat en strijd of speldenprikken. Tegeltjeswijsheden en de likes stromen binnen. En omdat voetballers vooral naar elkaar (en elkaars account) kijken, overheerst een hang naar grijzemuizerij. Dat ligt echt niet alleen aan social media (hou me ten goede), maar het tijdperk van de Cantonaatjes (karatetrappen), Vinnie Jonesjes (ballenknepen) en de Woutersjes (kaakbrekende ellebogen) bloedt dood. Dat is een verlies van immaterieel voetbalerfgoed.

De charme van gekken is hun onvoorspelbaarheid. Omdat niemand weet waartoe ze in staat zijn, wordt topvoetbal een mentale slag die wedstrijden beslist. Wie durft er bijvoorbeeld een sliding te maken in een één-op-één op Bruno Fernandes de Souza, oud-keeper van Flamengo, die zijn minnares ombracht en haar stoffelijk overschot aan honden voerde? Ik hoop het nog eens te zien, want de doelman is vrij omdat het hoger beroep al te lang op zich laat wachten. Dat hij al die tijd zweeg in de rechtszaal, geeft hem net dat extra beetje toughness. Daarom is het zo jammer dat Rúben Semedo, in voorarrest op verdenking van moord, geeneens salaris ontvangt van Villarreal. Kaltgestellt. Ik had juist willen zien of Suárez hem zou durven poorten in een duel.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту