In een tweet van de IFAB (de spelregelbazen van het voetbal) zagen we Marco van Basten in actie. Niet aan de vergadertafel of op kantoor, maar op Het Kasteel van Sparta. Met een koptelefoon op zijn hoofd, meekijkend met de videoref. Is het wat? Hoe werkt het? Hoe pakt het uit? Eindelijk had Marco de kans om zijn gedachten – eerder geuit in dwarse columns voor VI – invulling te geven. Uitdagend, confronterend, gebruikmakend van zijn credibility als voetbalicoon die ooit kapot werd gemaakt door zijn sport die hij nu kan veranderen.

obs-mrvoetblah1Het voetbal wordt vaak verweten een massa eenheidsworsten voort te brengen. Grijze muizen die louter clichés uitbraken en bestuurders die slechts de status quo bekrachtigen. Daarom glorificeren we de zeldzame cultfiguren die opvallen door saaiheid (Ed de Goey), goedmoedigheid (Nathan Rutjes) grootheidswaanzin (Gil y Gil) of onaangepastheid (Barton). Van deze types lopen er nog wel wat rond, maar wat dit wereldje echt ontbeert zijn oorspronkelijke figuren die het voetbal willen veranderen. En Marco van Basten is de uitzondering die de regel bevestigt.

Lang was hij de gracieuze, technisch perfecte rasvoetballer. Maar hij werd kapotgeschopt door slopers als Pietro Vierchowod. Een Italiaan met een Russische naam. Als een duivels pact tussen Mussolini en Poetin: bruter komen ze niet. De gekwetste held Marco belandde bij ene dr. Martens, een veronderstelde wonderdokter, die zijn enkel vastzette in een imponerend staketsel. Marco leed helse pijnen, maar hij moest doorzetten. De machine zou hem helen; dit waren de moderne methoden. Alsof het 1984 was.

Maar Marco heelde niet, hij bleef stuk en besloot te verdwijnen. Marco werd een mythisch figuur die het gras voor de green verruilde. Hij mijmerde op de golfbaan, het voetbal voorgoed vaarwel gezegd. Maar hij kwam terug en de mythe verdween als sneeuw voor de zon. “Hee pannenkoek!” Het begin van zijn kwetsbaarheid. Een haat-liefdeverhouding met zijn sport. Wervelend én falend bij Oranje. Weifelend bij Heerenveen, twijfelend bij AZ. Toen de moedige en ongeëvenaarde beslissing: dit is niet voor mij. Het hoofdtrainerschap maakt me ongelukkig. Opnieuw bij Oranje dan, lekker in de luwte? De twijfel bleef, totdat de FIFA belde. Of hij het voetbal wilde komen vernieuwen. Ja, dat kan hij.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту