Er zijn nog steeds lieden die beweren dat je sport en politiek gescheiden moet houden. Al zouden we het willen, we kunnen het niet. Een greep uit de Europese voetbalgeschiedenis van de laatste 25 jaar is daar glashelder over. Voorbeeldje: halverwege de jaren negentig verloor Ajax de hegemonie in Europa mede door het Bosman-arrest. Nieuwe Europese regelgeving schonk spelers aan het eind van hun contract de vrijheid. De Amsterdammers hadden er niet op geanticipeerd, zagen de volledige ‘kabel’ verdwijnen en de connectie met de Europese top was plotsklaps weg.

obs-poetiusHet kan vele malen heftiger. De oorlog in het voormalige Joegoslavië heeft het Zuidoost-Europese voetballandschap blijvend veranderd, zoals de EK-selectie van 1992 nog zal weten. Door de oorlog werden de Balkanbewoners uitgesloten van deelname en alleen zo kon de latere winnaar de Deense sprookjesboeken herschrijven. Bosnië-Herzegovina verscheen op het WK van 2014 met een selectie die volledig was opgegroeid in vluchtelingenkampen. Met Edin Dzeko in de gelederen kon het jonge land zich voor het eerst als zelfstandig presenteren. Kosovo, waar de overgrote meerderheid etnisch Albanees is, is nu een zelfstandig voetballand. Tot zover de verschuivingen in de voetbalperiferie. In het centrum van de macht is men nu ook geschrokken.

Er waart een ultranationalistisch spook door Europa. Een ‘harde’ Brexit komt daardoor steeds dichterbij en dat betekent dat nieuwe buitenlandse aanwas werkvergunningen moet aanvragen om uit te mogen komen in Britse profcompetities. Dat nog niet vaststaat hoeveel niet-Britten er in een selectie mogen zitten, maar wel dat niet-Britse jeugdspelers moeilijker de overstap kunnen maken naar het Verenigd Koninkrijk. Het is koffiedik kijken hoe de Brexit zich ontwikkelt, maar eenmaal een feit zal het de Premier League onttronen als sterkste competitie van Europa.

Een ander machtsbolwerk, Spanje, kent ook zo zijn strubbelingen. In Baskenland en Catalonië streeft een aanzienlijk aantal mensen onafhankelijkheid na, wat de Catalanen dit weekeinde zelfs naar de stembus bracht voor een referendum. De regering besloot geweld in te zetten tegen vreedzame stemmers. Het liet zien hoe jong de Spaanse democratie (42 jaar) eigenlijk nog is. Het referendum was illegaal, maar een andere werkelijkheid is ongemakkelijker: Spanje is grotendeels afhankelijk van de economieën van Baskenland en Catalonië.

camp-nou-leeg-2224738540Andersom zijn Baskenland en Catalonië op voetbalgebied aangewezen op Spanje. Denk je eens een Primera División in zonder Athletic Bilbao en FC Barcelona. Een Baskische of Catalaanse competitie zou van een vertederende kneuterigheid zijn, maar Barcelona zal nooit een voetbalgrootmacht blijven zonder uit te komen in de Spaanse competitie. Tot een Barcexit zal het om tal van redenen niet snel komen, maar het wringt aan alle kanten. Niet in de laatste plaats omdat de Spaanse voetbalbond zich in wezen achter de regering heeft geschaard door Barcelona op de dag van het referendum te dwingen achter gesloten deuren te spelen. Al te pro-Catalaanse uitingen zullen vermoedelijk de kop ingedrukt worden. Juist daarom maakten de beelden van een geëmotioneerde Gerard Piqué zo’n diepe indruk. Een welbespraakte veteraan vocht tegen zijn tranen. Alles gewonnen met Spanje wat er te winnen viel, maar diep geraakt door het blinde geweld in zijn thuisstad in naam van datzelfde Spanje. Hij moest kiezen en zei dat als zijn pro-Catalaanse standpunt tot een conflict zou leiden, hij zou bedanken als international. Hier legde een zoon van Catalonië zijn interlandloopbaan in Castiliaanse handen. Principes boven poen, prestige en patria.

Piqué luchtte zijn rood-gele hart en poetste Barcelona daarmee weer even op tot Barcelona. De club waar zelfs in Franco’s hoogtijdagen Catalaans gesproken werd in het stadion; waar die oppermachtige generaal vanaf de tribunes van Camp Nou zelfs werd uitgedaagd; waar Johan Cruijff zijn zoon de verboden naam van de beschermheilige van Barcelona meegaf. Barcelona, de club die in de laatste tien jaar zijn ziel zo verkwanselde om bij te blijven in de financiële wapenwedloop van het internationale topvoetbal, was voor heel even weer Meer Dan Een Club.

– de afbeelding komt van sporza.be

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту