Als voetballiefhebbers liggen we vaak met elkaar overhoop. Iedereen heeft een mening en is er heilig van overtuigd dat zijn of haar mening de beste is. Dat levert vaak mooie discussies op in voetbalkantines, op de werkvloer, op sociale media of bij praatprogramma’s op televisie. Uren kunnen we over de belangrijkste bijzaak van het leven praten. Uiteindelijk is er één ding dat we allemaal gemeen hebben: we houden van amateurvoetbal. Hoe kan het ook anders, zou je zeggen. Amateurvoetbal staat garant voor passie, strijd, saamhorigheid en bovendien ontstaan er vriendschappen voor het leven.

knip-luuk1Een van de grootste charmes van het amateurvoetbal vind ik persoonlijk de grensrechter. Alleen al de benamingen die in het amateurvoetbal de ronde doen over deze ondergewaardeerde vrijwilligersfunctie zijn fascinerend. De assistent-scheidsrechter staat in de kelderklasse bekend als vlagger, grensjager of vlaggenist. Desalniettemin heb ik ze in mijn actieve voetbalcarrière als (jeugd)speler van de plaatselijke voetbalvereniging menig keer vervloekt, die grensjagers. Ik kon me ontzettend boos maken over een vlaggenist die bij elke willekeurige lange bal van achteruit de vlag omhoog stak. Of een vlagger die bij een duidelijke hoekschop de scheidsrechter erop attent trachtte te maken dat het toch écht een achterbal was. Bloedirritant vond ik het.

Toch was dat misschien ook wel enigszins hypocriet mijnerzijds. Want wij hadden er ook één, zo’n grensrechter waar menig tegenstander gek van werd. Zijn naam was Gerrit, in de volksmond Ger. Als vader van een van mijn teamgenoten stond Ger elke week klaar om de scheidsrechter van dienst te assisteren tijdens de wedstrijd. Met zijn ‘actieve houding’ pakte Ger per seizoen gemiddeld vijf punten extra voor ons team. Hij liet geen mogelijkheid onbenut om zijn vlag omhoog te steken om zo de leidsman erop attent te maken dat de tegenstander toch echt buitenspel stond. Na een tegendoelpunt zei een tegenstander ooit: ‘’Hij zal wel afgekeurd worden want die grensrechter van hun staat weer vliegtuigen binnen te halen met z’n vlag.’’ En inderdaad, op dringend advies van Ger werd de treffer niet gehonoreerd. ‘’Méters buitenspel’’, was het standaardcommentaar van Ger bij zijn beslissing om de vlag omhoog te steken. Goed gezien Ger!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту