Wat is je meest controversiële mening over voetbal?

Daniël (@voetbalgeneuzel) January 28, 2018

Er werd gisteren uitvoerig en uitbundig gereageerd op bovenstaande vraag van de onvolprezen voetbaltwitteraar Daniël  @Voetbalgeneuzel. Zelf beantwoordde hij zijn tweet door de invloed van trainers op een voetbalwedstrijd te bagatelliseren (eens!). Een ander pleitte voor het recht van een spits op een schwalbe (lekker!). Weer iemand anders stelde dat de afgelopen 25 jaar geen prijs zonder doping gewonnen is (zou me niet verbazen…). En collega-redacteur Matthijs Snepvangers durfde het zelfs aan om de Cruyff-filosofie overrated te noemen (toe maar!). Kortom, het was een fijne vraag die de boel lekker op scherp zette.

opi-mrvoetblah1Zelf hoefde ik niet lang na te denken over het antwoord en dacht ik terug aan een bitterkoude (!) avond in Madrid op 29 november 2008. In voorstad Getafe werd de derby tussen de plaatselijke FC en het grote Real gespeeld. Zelf zat ik in een van de vele, inwisselbare en onooglijke barretjes van de hoofdstad zelf, met een pils en portie patatas bravas met stijgende verbazing naar de televisie te kijken Getafe veegde de vloer aan met Real Madrid, waarin Sneijder, Marcelo, Pepe, Robinho, Guti en Royston Drenthe aan de aftrap verschenen. De wedstrijd eindigde in 3-1, maar Getafe werd minstens twee penalty’s ontzegd en met name Sergio Ramos werd werkelijk aan alle kanten voorbij gelopen.

Sergio Ramos, die een half jaar eerder Europees kampioen werd met Spanje en op het volgende grote toernooi de wereldtitel binnensleepte. Sergio Ramos, die vijf maal de Champions League zou winnen en tweemaal de wereldbeker voor clubteams. Deze soevereine moderne verdediger stapelde fout op fout: hij werd te kijk gezet bij doelpunt 1, liet ballen onder zijn voet doorrollen, speelde breedtepasses in de voeten bij de ene spits en schoffelde de andere roekeloos onderuit in zijn eigen zestien. Sergio Ramos speelde niet een mindere wedstrijd, hij zakte kei- en keihard door de ondergrens en oogde als een talentloze dommekracht van Knegselse Boys 3.

De reden? Real Madrid en Sergio Ramos waren al weken hopeloos uit vorm. Dat had niets met talent, techniek of tactiek te maken, maar met de geestelijke gesteldheid van de heren. En dat brengt me bij mijn antwoord op bovenstaande vraag. Het mentale (ofwel: vorm) is de allerbelangrijkste variabele in het voetbal, de rest is bijzaak.

Hieronder de beelden van de eerste helft van de betreffende wedstrijd:

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту