We hebben de scout gescout! Deze gastbijdrage is van Bilal Soufiane (1984) aka @Bouf036. Bilal verrijkte onze tijdlijn met zoveel obscure voetbalkennis over verborgen talenten en Afrika Cup-qualifiers dat we hem graag een podium bieden om u te verlichten. Zelf was hij niet enorm handig met een bal aan de voet, zodat men hem aanraadde om maar als lange ballenvanger onder de lat plaats te nemen.

Bas Nijhuis was afgelopen weekend in zowel oude als nieuwe media de gebeten hond. De scheidsrechter had het in zijn hoofd gehaald om tijdens de wedstrijd van Roda JC enkele spelers van die club te voorzien van een dubbele gele prent voor het protesteren tegen zijn beslissingen. Nijhuis kreeg echter de schuld van iets wat de spelers van Roda JC zichzelf aandeden.

dos-bilalAbdul Ajagun was hiervan afgelopen zaterdag een goed voorbeeld. Pas na drie keer protesteren tegen juiste beslissingen kreeg hij zijn eerste gele kaart en alle drie de keren stond hij in zijn eentje voor Nijhuis. Niemand van Roda JC vond het nodig om Ajagun aan te spreken. Dat hij vervolgens besloot om met een gele kaart op zak een tegenstander onderuit te trekken, kan niet op Nijhuis worden afgeschoven. Net zo min als Nijhuis er iets aan kon doen dat Christian Kum bij een tegenaanval van Heerenveen verkeerd gepositioneerd stond, daardoor makkelijk uitgespeeld kon worden en dit corrigeerde door aan het shirt van een tegenstander te gaan hangen. Kums protest bij een vrije trap in zijn eigen voordeel (!) deed vervolgens de rest:  ook Kum kon gaan douchen.

Nijhuis staat al enige tijd te boek als een scheidsrechter die geen tegenspraak duldt en gele kaarten trekt voor het protesteren tegen zijn beslissingen. Naast de schrijnende manier waarop Roda JC de gele kaarten accumuleerde, viel vooral het gebrek aan coaching vanuit de dug-out op. Aanvoerder Tom van Hyfte besloot juist mee te protesteren en de ervaren rot Ard van Peppen was het toonbeeld van een gebrek aan situationeel leiderschap aan Limburgse zijde.

De fluitstijl van een scheidsrechter is, net zoals de wedstrijdmentaliteit of de speelwijze van een ploeg, een belangrijke factor voor het verloop van een wedstrijd. Wat is het karakter van de leidsman? Hoeveel gele en rode kaarten trekt hij gemiddeld? En voor welk type overtredingen trekt de arbiter diezelfde gele en rode kaarten?  Je mag toch van een professionele voetbalorganisatie verwachten dat deze zich vooraf verdiept in het type scheidsrechter dat in het veld staat. Het lijkt erop dat dit bij veel clubs niet gebeurt. Dus steek eerst, alvorens met de vinger naar Nijhuis te wijzen, de hand in eigen boezem.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту