Goed nieuws uit Iraaks-Koerdistan: er wordt een marathon georganiseerd in de stad Erbil. Op 100 kilometer van het front lopen 5.000 man (vrouwen heb ik niet waargenomen) voor de sportieve eer – en de wereldvrede natuurlijk. Dat klinkt als een slotzin van een aspirant-Miss Universe, maar het staat in de folder voor me. Ik lees verder: in de afgelopen jaren zijn er geen coalitiesoldaten omgekomen en geen westerlingen ontvoerd. De Peshmerga’s hebben het gebied onder controle, staat er niet zonder trots. Er is hoop dus er is sport. Of is dat andersom?

Het doet me onwillekeurig denken aan mijn bezoek aan Robbeneiland, dat Nederlandse kolonisten in de Gouden zeventiende eeuw in gebruik namen als opbergplaats voor politieke gevangenen. Later heeft het ook dienstgedaan als leprozenkolonie. Na een boottocht van een uur loodst een gids ons over het eiland, langs de robben en de pinguïns. De gids maakt hier en daar een grapje met de toeristen. Langs de woningen van de bewakers, langs de werkplaatsen van de gevangenen. De humor wordt in rap tempo grimmiger.

Een oud-gevangene, die tien jaar vastzat op Robbeneiland, neemt in de celblokken de rondleiding over. Gezeten op flinterdunne matjes waar hij en zijn medestanders ooit op sliepen, vertelt hij over een doorsnee dag. Een dag waarop zelfs de maaltijden van de ingezetenen werden afgestemd op hun afkomst. Alles om ervoor te zorgen dat de gevangenen zich anders voelden dan hun medemens. Ze verrichtten hun dwangarbeid, doken met hun neus in de boeken (Nelson Mandela en de zijnen doopten het eiland om tot ‘ANC University’) en verstopten hun memoires in de tuin.

De oud-gedetineerde wijst op het voetbalveld. ‘This was our Sunday’, grijnst hij. ‘Ik had meer met rugby, maar deed ook mee. En Madiba ook, al was hij meer een bokser. Op zondag leefden we ons uit.’

Zijn kalme voorkomen heeft plaatsgemaakt voor een kleine twinkeling in zijn ogen. ‘En eenmaal op het veld kon niemand onze gelijkheid afnemen. Er was een doel, dus er was hoop.’

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту