Op de dag dat Ajax op de pijnlijkste wijze in de recente geschiedenis het kampioenschap van de eredivisie aan PSV moest laten, dacht ik even aan Red Bull Salzburg. Ruim vier jaar geleden was het voor het laatst dat Ajax kampioen werd. In datzelfde jaar kregen de Amsterdammers twee keer voetballes van de Oostenrijkers. Een van de twee doelpuntenmakers a�� Jonathan Soriano a�� speelt inmiddels in China. De andere doelpuntenmaker a�� Sadio ManA� a�� staat als smaakmaker van Liverpool in de halve finale van de Champions League.

In de jaren die volgden, werd Red Bull Salzburg in alle jaren kampioen en ook dit seizoen is de ploeg vrij onbedreigd op weg naar de landstitel. Ajax op zijn beurt zag inmiddels drie keer PSV en een keer Feyenoord kampioen worden. In al die jaren werd in Amsterdam met veruit de grootste portemonnee van Nederland gewerkt en na het vertrek van de succesvolle Frank de Boer is Ajax inmiddels aan zijn derde trainer begonnen. Red Bull Salzburg werd in 2014 nog gecoacht door succestrainer Roger Schmidt, na diens vertrek is de club inmiddels aan zijn zesde trainer toe. Toch is er een wezenlijk verschil met Ajax: Ralf Rangnick.

Terwijl in Amsterdam een keur aan oud-topvoetballers over elkaar heen buitelden in de bestuurskamer, zette Rangnick in Salzburg vanaf 2012 een organisatie neer die al jaren naar behoren presteert. Ook nu Rangnick naar Red Bull-broer Leipzig is vertrokken, plukken ze daar bij Salzburg nog steeds de vruchten. Ondertussen staan topvoetballers Edwin van der Sar en Marc Overmars op de smeulende resten van wat de Cruijff-revolutie had moeten zijn. Het enige succes in de vier jaar na het vertrek van Frank de Boer was de Europa League-finale onder leiding van Peter Bosz. Afgelopen week overklaste Red Bull Salzburg Lazio Roma en plaatste zich voor de halve finale van de Europa League waar Ajax dit seizoen niet eens aan mocht beginnen. Het wordt tijd voor een Ralf Rangnick-revolutie in Amsterdam.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту