Zaterdagochtend zag ik bij de club om de hoek de pupillen bezig met de nieuwe wedstrijdvormen. Ineens viel het me op hoe belachelijk het is jongens van acht op een half veld te laten spelen. Dit spelletje, zes tegen zes op een kwart veld zag er zó veel natuurlijker uit. En vooral: er werd écht gevoetbald. Tegelijkertijd vroeg ik me ook af of de sportredacteuren van De Telegraaf geen kleine voetballende kinderen hebben. Goed, het zijn natuurlijk vooral nogal sleetse, oude mannen die daar de redactie bevolken, maar het kan toch haast niet anders of ze tikken hun stukjes af en toe met een knoop in de maag van plaatsvervangende schaamte. Helaas voor hen, ze hebben geen keus. Het staat immers in het officieuze redactiestatuut als missie voor de krant, nadat de bond de Telegraaf inruilde voor het AD als mediapartner: de KNVB móét kapot.

Daar dopi-waning2oet de KNVB anders zelf lekker aan mee, hoor ik u al denken. Tja, ik kan moeilijk gaan beweren dat de bond de laatste jaren vlekkeloos heeft gehandeld. Maar juist als het gaat om het jeugdvoetbal verdient de KNVB meer dan het voordeel van de twijfel. Eindelijk wordt er eens gekeken buiten de gebaande paden, worden de ramen open gezet en nagedacht over hoe het beter kan. Daarmee het ondoordringbare oude-mannen-conservatisme trotserend, waarvan het hele voetbal nog altijd van hoog tot laag doordesemd is.

In een onbewaakt ogenblik zie ik dat in mijn hoofd helemaal voor me, hoe zoiets gaat. Ik zie dan dat na een paar maanden van radiostilte het kattebelletje weer oplicht tijdens de redactievergadering.
“Jongens, het is weer tijd voor operatie ‘De KNVB moet kapot’.”
“Ja maar, ze hebben nu toch echt niks fout gedaan?”
“Niks mee te maken, we moeten. Er zijn onder de wakkere Nederlanders vast nog wel wat zure jeugdbestuursleden en heetgebakerde ouders te vinden. Paar quootjes, wat uit zijn verband gerukte feitjes, hier en daar een leugentje om bestwil.” “Oké, oké, ik verzin wel weer een mooi stukje bij elkaar. Weet je wat, ik begin wel met de opmerking dat het nieuwe jeugdplan na een paar jaar nog steeds geen effect heeft op het niveau van het Nederlandse topvoetbal. Slaat natuurlijk nergens op, maar dat is dan meteen een mooie opmaat voor de rest van het stuk.”

En zo maakte De Telegraaf zich afgelopen week maar weer eens volstrekt belachelijk. Al die duizenden leiders, trainers, begeleiders, ouders én de jeugdspelertjes zelf die op zaterdagochtend de velden bevolken, neem je echter niet meer in de maling.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту