Robin van Persie is een van die voetballers waaromheen altijd wel iets te doen is. Anderen zullen zeggen: je bent voor of tegen hem. Ik heb dat zelden. Oké, als je per se saldo wilt hebben, dan weegt de balans altijd wel door naar het een of het ander. Maar niets is onverdeeld goed of slecht. Eerlijk gezegd heb ik bij de begenadigde voetballer Van Persie wel van kiet af aan mijn bedenkingen gehad. Komt misschien ook omdat ik ‘m al in de A-jeugd regelmatig zag spelen en ben gaan volgen. En daarbij verschieten mijn appreciatie en aversie voor Van Persie net zo vaak van plaats en kleur als de voorkeurstem van de zwevende kiezer. Tot dusver heb ik er nooit de hand achter gekregen waaraan dat ligt, maar nu weet ik het.

knip-mazuroEerst dacht ik nog dat Robin voor drie wedstrijden was geschorst vanwege de provocatie jegens zijn, nu dus gewezen, mattie Oguzhan Özyakup. Maar ik had beter moeten weten. Provocaties behoren tot het culturele erfgoed in Turkije. Overal, maar zeker ook op het voetbalveld. Je gaat in Turkije juist de bak in – of wordt anderszins gekapitteld – als je demonstreert in plaats van provoceert. Maar kennelijk is je tong uitsteken wel een grove belediging in het rijk van alleenheerser Erdoğan. Vind je het dan toch per se nodig om in Turkije op vakantie te gaan, waarschuw dan je kinderen dat ze hun tong binnenboord houden, anders zwaait er wat. Toch, enigszins ter verdediging van de Turkse voetbalbond: het had ook wel iets pervers, de wapperende tong van RVP. Maar er viel mij nog iets anders op.

De lengte van de tong! Kijk maar eens goed. Het is een enorme lap, en dan bedoel ik niet in de breedte. Het is ook zeker geen dikke tong, dus Robin is niet aan de boemel geweest voor de wedstrijd. Maar het leek wel de tong van een kameleon! En toen dacht ik: dit is de eerste keer dat Van Persie, hoe kortstondig ook, het achterste van zijn tong laat zien. Nu zullen weinig mensen, laat staan voetballers, zich zo in de kaart (bek) laten kijken – toch heb ik vooral bij Robin vaak het gevoel dat hij iets achterhoudt. Of zijn eigen draai er aan geeft. Ik zal niet beweren dat hij met dubbele tong spreekt, maar de fysieke condities zijn er in elk geval voor geschapen. En zo zijn we weer terug bij af. Want Robin van Persie gaat altijd en overal over de tong.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту