Vorige week vergaderden de eredivisieclubs over het vernieuwen van de competitieopzet. In een week waarin werd geëxperimenteerd met nieuwe voetbalregels en waarin play-offs zorgden voor veel spanning en plezier, kwamen de clubs er voor de zoveelste keer niet uit. Eigenbelang boven groepsbelang. Iets wat onze hoogste voetbalcompetitie al een aantal jaren in haar greep houdt. De opmerking dat topsport geen compromissen kent, gaat aan de eredivisie voorbij. Lekker polderen en verder het moeras inzakken. Verandering is wennen. Terwijl voetbaleigen aanpassingen, zoals tijdens de Wedstrijd van de Toekomst, het voetbal juist attractiever maken.

Nacompetitie om het kampioenschap is leuk voor hockeyers en basketballers die in kleinere competities spelen dus dat gaan we niet doen. Als je na 34 wedstrijden bovenaan staat, ben je gewoon de beste en win je de kortste weg naar de Champions League. Voor het gemak en omdat het verschil tussen nummer 2 en 3 de laatste jaren vaak groter is dan tussen 1 en 2, gaat het tweede (voorronde) Champions League-ticket naar de runner-up. Omdat de beker ook een prijs is, krijgt de bekerwinnaar de kortste route naar de Europa League. En die andere twee EL-tickets?

Die gaan we verdelen via een nacompetitie. Niet met vier maar met acht ploegen. De eerste vier op basis van de ranglijst. Die andere vier? Daarvoor grijpen we terug op voetbalvernieuwer en oud-voorzitter van FC Wageningen dokter Ab Wit. Als laatste Nederlandse voetbalcompetitie voert ook de Eredivisie het periodekampioenschap in. Want waarom alle andere competities wel en zij niet?

Clubs kunnen dus het hele seizoen wat verdienen en dus zijn ploegen waarschijnlijk nog later in het seizoen uitgespeeld voor de prijzen. Lager geklasseerde ploegen maken kans op meer wedstrijden onder hoge weerstand. De hoger eindigende ploegen zullen vaker de druk van het moeten ervaren en uiteindelijk extra wedstrijden spelen tegen goede tegenstanders. Maar het belangrijkste voor de voetballiefhebbers: we sluiten het seizoen af met meer kans op spanning, sensatie en onvoorspelbaarheid. En dat laatste is de zuurstof voor sport. Want zodra een competitie voorspelbaar wordt, is er eigenlijk geen zak meer aan.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту