Voor een land dat al zolang geen Vader des Vaderlands meer heeft, valt het gemis van Arjen Robben extra zwaar. Zoals cabaretiers ongemerkt tot onze zedenprekers zijn verworden, zo zien we voetballers steeds meer als staatsmannen. Louis van Gaal merkte ooit op dat de trainer van Ajax de burgemeester van Amsterdam was. Dirk Kuijt was niet alleen de burgervader van Rotterdam, maar eveneens de voorzitter, trainer, materiaalman en geestelijk verzorger van Feyenoord.

knip-poetiusSeedorf heette ‘il Presidente’ te zijn, Robben vertegenwoordigde op eindtoernooien het Torentje zoals het er idealiter uit zou zien. Waar premier Rutte verdeelt, bang om ruimte op rechts over te laten, daar verenigt voetbalpremier Robben en beheerst hij alle flanken. Hij zorgt voor verbinding. En zoals het rouwvertoon rond Eberhard van der Laan al liet zien, snakken de daadwerkelijk gewone Nederlanders daarnaar. De ‘dingen benoemen’ is voor hen iets anders dan een boosaardig sprookje vertellen en herhalen; in een samenleving zitten niet voor niks de woorden samen en leven.

Toen Rutte sprak over het door orkaan Irma getroffen Sint Maarten, zei hij nog net niet dat deze ‘ongewone’ Nederlanders het zelf maar uit moesten zoeken. Onwillekeurig moest ik aan Robben denken. Hij zou dat als geen ander wél begrepen hebben. In 2014 sprintte Robben ‘ons’ langs Spanje om te beginnen, de rest moest er weldra ook aan geloven. Hij ging voorop en struikelde de winnende penalty voor elkaar tegen Mexico. Ook stond hij twee minuten na de verloren halve finale tegen Argentinië voor de camera’s te vertellen hoe trots hij was op zijn jonge teamgenoten. Eerst warme woorden voor elkaar, de wereld is namelijk rond en er is altijd een morgen – ook als een heel land niet meer samenkwam tot het volgende eindtoernooi. Dát gaan we missen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту