Die miste ik eigenlijk nog in de fraaie Bosatlas van het Nederlandse Voetbal. Het aantal corrupte clubgrensrechters per vierkante kilometer. Het zou waarschijnlijk een ontluisterend kaartje worden. Een landelijke dekking, groter dan die van KPN en Vodafone bij elkaar. Misschien nog een witte vlek op de Veluwe en hier en daar wat in Drenthe en op de Waddeneilanden, maar dat dan toch vooral omdat daar sowieso geen clubs zijn.

obs-waningAls een zompig natuurgrasveld in november na drie dagen regen, zo is ons voetbal verzadigd met ergerniswekkende clubgrensrechters. De laatste tijd zie ik weer vaker wedstrijden in de schimmigere regionen van ons amateurvoetbal. En ik merkte meteen dat ik ze een beetje had verdrongen, die puntenpakkers met een vlag. Bij de laatste wedstrijd die ik zag, heb ik zeker dertig veelbelovende aanvallen gesmoord zien worden door mannen met een onverwoestbaar clubhart. En dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar de scheidsrechter geloofde het op een gegeven moment ook wel een keer.

De discussie hierover heb ik ook wel eens gevoerd met allerlei clubmensen, maar daar kwam ik niet veel verder mee. Het hoort er nou eenmaal bij, zo is de gangbare mening. Velen zouden hem zelfs gaan missen. Een beetje ergernis hoort er immers bij, net als het besmuikt gniffelen om de eigen veelvlagger. Sommigen spreken zelfs bewonderend over de ‘Uitgenaste Grensrechter’. Het type dat de risico’s inschat en soms zelfs een buitenspelgevalletje laat lopen om goodwill te kweken bij de scheidsrechter. Om vervolgens op het juiste moment uiteraard de vlag wel als moordwapen voor een gevaarlijke aanval in te zetten.

Nee, van de cultuur in voetballand Nederland hoef ik niets te verwachten. Een valse grensrechter hoort er bij. Net als het kratje bier van de tegenstander in degradatienood, nadat ze in de laatste speelronde de zege cadeau hadden gekregen. Er is maar één oplossing: direct afschaffen van bondswege en laat de scheidsrechter het maar beslissen. Het scheelt een hoop gelazer, gescheld en in de knop gebroken doelpunten. Daar krijgen we meer aanvallen, doelpunten en een eerlijker wedstrijdverloop voor terug. Kies maar waar uw voorkeur naar uitgaat.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту