Zolang er voetbal is, zijn er obscure toernooien. Zo was Antwerpen in 1937 gastheer van de finale waarin werd gestreden om Olympisch goud. Let wel: goud op de Olympische Spelen voor arbeiders. Dan heb je de Island-games waar elk klein stukje land met wat water eromheen aan mee kan doen. In dat rijtje past ook de Quoc Khanh Cup, een bizar voetbaltoernooi dat in de jaren zestig in Vietnam werd gehouden. Inderdaad, het Vietnam dat gedurende de sixties bijna in voortdurende staat van oorlog verkeerde.

dos-snepVooral het toernooi van 1967 spreekt boekdelen. Het eerste internationale voetbalsucces van Australië kon tussen het wapengekletter van Saigon worden gevierd. Australië was tot dan aan toe een niemendalletje in het internationale voetbal. Problemen met de FIFA, ongelukkige kwalificatietoernooien en een slecht georganiseerde competitie waren daar debet aan. Het succes kwam dan ook een beetje uit de lucht vallen.

De eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland was een voorbeeld van onder welke bizarre omstandigheden er moest worden gespeeld. Het veld moest worden schoongeveegd omdat er mijnen konden liggen. Toen de Socceroos uiteindelijk gingen inschieten op het doel, liepen ze tegen het volgende probleem op. De ballen die over de omheining gingen, kwamen in een mijnenveld terecht. Onmogelijk om terug te halen.

Onder dit soort bizarre omstandigheden werkte Australië het hele toernooi af. Er was een continue staat van dreiging. Aan de strijd om de Quac Khanh Cup deden alleen maar kapitalistische landen mee. De teams waren een ideaal doelwit voor de Vietcong. Het spelershotel, de busreizen: ideale momenten voor een aanslag. De lucht was zwanger van dreiging.

Tegen gastland Zuid-Vietnam wisten de Aussies wederom een overwinning te boeken. Tijdens de wedstrijd voerden de supporters van de gastheren al een psychologische oorlog. Toen de Australiërs naar het hotel wilden vertrekken, werd het alleen maar erger. Stenen vlogen tegen de ruiten en de bevolking probeerde de busreis te blokkeren. Tijdens de halve finale tegen Maleisië kwam de climax. Wolken van traangas dreven over het veld. Bedoeld om de supporters te sussen, maar vooral de spelers hadden er enorm veel last van. Er werd maar één doelpunt gescoord in het duel; door de Aussies. De finale lonkte.

Opmerkelijk genoeg waren de Zuid-Vietnamezen op de hand van de Socceroos tijdens de eindstrijd. Ze werden toegejuicht door de mensen die de oorlog dagelijks meemaakten. Waarschijnlijk omdat de Australiërs tijdens het toernooi als enig team hun hotel verlieten. Ze bekeken de stad en praatten met de bevolking. De overige teams bleven binnen in de klamme hitte. Australië won de Quac Khanh Cup en het was de opmaat naar meer. Bij de kwalificatie van het WK 1970 ging het nog op het allerlaatste moment mis. Maar in 1974 maakten ze hun debuut op de mondiale eindstrijd in een vredig Duitsland.

s-w-1-12-67-p-1
Krant in Australië na thuiskomt van de winnaars.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту