Het is bijna winterstop en zoals vaker in deze tijd van het jaar zijn de overwinteraars in de Champions League na één speelronde bekend. Dikke kans dat het de van tevoren uitgetekende clubs zijn. De teruglopende kijkcijfers zijn niet zomaar te wijten aan de campingzender die de uitzendrechten heeft of de slechte prestaties van Nederlandse clubs. Nee, het is voorspelbaar als kerstmis en dus kijkt geen hond meer naar de CL. In wezen is de Verelendungstheorie van Karl Marx uitgekomen voor de CL. De rijkste clubs worden rijker en daardoor zijn de subtoppers in verval geraakt. Het Bal der Kampioenen (?) is een wedstrijdje ver-plassen voor casinokapitalisten geworden. Louis van Gaal noemde het ooit een commercieel gedrocht. Maar ja, de vrije markt hè.

opi-poetiusIronisch genoeg passen uitgerekend de Verenigde Staten, een land dat het vrijemarktdenken zo ongeveer heeft uitgevonden, wél van hogerhand opgelegde financial fairplay toe: de zogeheten salary cap bepaalt hoeveel spelers per jaar maximaal mogen verdienen. Dit salarisplafond is het IJzeren Gordijn van de Amerikaanse sportwereld. Het laat clubs weinig mogelijkheden om te sjoemelen. Het gaat ook veel verder dan een eerder UEFA-voorstel dat financial fairplay moest bevorderen. Dat schreef alleen voor dat clubs niet meer uit mochten geven dan dat er binnenkwam, met hooguit een uitsluiting voor één transferwindow als sanctie. De suikerooms konden dus blijven zitten waar ze zaten. Met de invoering van een salarisplafond zou hun geldstroom niet meer onderscheidend zijn ten opzichte van de rest. Dat riekt naar eerlijke concurrentie.

In het oertraditonele Nederland luistert de goegemeente nog immer naar de overleveringen van de ‘Rare Druijff’. En die heeft nog nooit een zak geld een doelpunt zien maken. Dat was waarschijnlijk omdat hij niet wist hoe een creditcard werkte. Mobiel bellen was hem tenslotte ook al vreemd.

Natuurlijk is er altijd een financiële kloof geweest tussen kleinere voetballanden en grotere. Maar het is absurd om de mechanismen die dat verschil verder hebben vergroot te blijven ontkennen. Alleen als de rijkste clubs voortaan hun hoofd stoten tegen het salarisplafond, is het voetbal nog te redden. De Champions League toont dat feilloos aan.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту