De afgelopen tijd was ik nogal enthousiast over statements. Het goed onderbouwde verhaal van de Willem II supporters ten aanzien van trainer Erwin van der Looij. De eis van de FC Twente supporters dat Gertjan Verbeek moest afzien van analistje spelen, terwijl zijn team wekelijks door de ondergrens zakt. Terwijl het sentiment van supporters doorgaans wordt geframed als ‘emotie’ en ‘razernij’, werden deze statements terecht serieus genomen en hadden ze effect. Soms moet je niet simpelweg ‘achter je club blijven staan’, maar moet je ingrijpen. Supporters; het zijn net burgers: ze zijn machtig als ze zich verenigen en hun stem laten horen.

obs-mrvoetblah1Een club met zo’n mondige fanschare is het Engelse Dulwich Hamlet. Het is een opmerkelijke vereniging met een hipster-achtig voorkomen en een roze clubkleur; gevestigd in een voorstad van Londen. Aldaar investeert de club in haar local community door de voedselbank te steunen en zich op te werken als hoeder van de buurt. Bovendien reizen wekelijks een paar duizend hoofdstedelingen – die het grote geld van Arsenal en Chelsea beu zijn  – af naar het sympathieke stadionnetje Champion Hill om  voetbal te kijken en speciaalbier te drinken. Echter, sinds een paar weken is deze routine in gevaar. Champion Hill ligt namelijk op dure grond die eigendom is van een projectontwikkelaar. En die projectontwikkelaar heeft grootste plannen met het gebied waarin voor Dulwich Hamlet geen plaats is. De  fans zijn nu boos; maar niet op de eigenaren of op de trainer, maar op de kapitalistische vijand.

dulwich-hamletOp het eerste gezicht heeft hun strijd veel weg van een achterhoedegevecht, immers van het Londense kapitaal kun je als non-Leagueclub moeilijk winnen. Echter, supporters, clubeigenaren én omwonenden vormen één front en dat blijkt inmiddels onverwachte krachten te mobiliseren. Gary Lineker stuurde een tweet; burgemeester Sadiq Khan sprak zich uit en Rio Ferdinand bood zijn geld aan. Dulwich Hamlet krijgt steun aan alle kanten en vanmiddag is er een march voor haar voortbestaan. De club lijkt zo daadwerkelijk een kans op overleven te hebben en een geduchte tegenstander te zijn voor het grote geld. Het zo vaak misbruikte cliché ‘mes que un club’ wordt door Dulwich Hamlet daadwerkelijk invulling gegeven.  En dat is een hoopgevend iets.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту