Wellicht voelden goed ingevoerde liefhebbers het al aan hun spreekwoordelijke water, maar voor mij als volger op enige afstand kwam het als een volstrekt onverwachte dreun in mijn smoel. Eergisteren is in een buitengewone bondsvergadering van de KNVB bedacht dat onze pasgeboren voetbalpiramide weer op de schop moet. Vertegenwoordigers van profs en amateurs hebben dat in onderling overleg besloten. Een wonderlijk besluit als je het mij vraagt; de nieuwe opzet heeft amper de dreumesleeftijd van één jaar aangetikt. Het opvallendste aspect: er is na dit seizoen geen degradatie mogelijk uit de Jupiler League, noch promotie vanuit de Tweede Divisie.

opi-gijsDe persafdeling van onze voetbalbond verstaat de kunst bovengenoemd besluit positief te framen. De website vermeldt namelijk dat er “overeenstemming is bereikt over het te volgen traject naar vernieuwing van de voetbalpiramide”. Ook bondsvoorzitter Michael van Praag weet het verhaal in glanzend cadeaupapier te verpakken. Onze doorgewinterde diplomaat rept van “samen terug naar de tekentafel”, “een coöperatieve opstelling” en “geen loopgravendiscussie, maar een open dialoog”. Terwijl het stoom toch uit zijn oren zou moeten komen. Er wordt hardnekkig vooruitgang geveinsd, terwijl deze ontwikkeling het Nederlands voetbal letterlijk jaren terugwerpt in de tijd.

Jarenlang is gepoogd alle belanghebbende partijen tevreden te stellen en na een uiterst moeizame bevalling zag onze voetbalpiramide in 2016 het langverwachte levenslicht. Eindelijk kon je in ons eigengereide landje, zoals in ieder voetballand, degraderen uit en promoveren naar het profvoetbal! Het sprookje van de ambitieuze vierdeklasser zou realiteit kunnen worden, een tumultueuze volksclub zou zomaar kunnen afglijden. Dit prachtige kind wordt nu achteloos met het badwater weggesodemieterd. De notabelen van de bondsvergadering zijn het kennelijk eens over het voorliggende besluitvormingsproces, maar liggen inhoudelijk mijlenver uit elkaar. Geenszins verrassend: dat is nooit anders geweest en zal niet veranderen ook. Zoveel mensen, zoveel wensen. Licentie-eisen, niet-passende accommodaties, een minimumaantal contractspelers, wel of geen beloftenelftallen: er is genoeg om decennialang over te bakkeleien.

Wat de wijze mensen van onze bondsvergadering ook verzinnen, ze doen er verstandig aan de promotie/degradatieregeling tussen Jupiler League en Tweede Divisie per 2018-2019 direct opnieuw in te voeren. Schitterende promoties en dramatische degradaties, dat willen we zien. Het alternatief is dat de Jupiler League weer wordt teruggetoverd tot die betekenisloze competitie zonder charme, met een rechterrijtje dat om de kat z’n poes voetbalt. Werkelijk geen hond is dan nog geïnteresseerd in de nietszeggende prestaties van Emmen of Helmond Sport. Dus, wijze mensen van de bondsvergadering: red ons pasgeboren kind!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту