“Als we niet uitkijken is er straks niets meer om over te kletsen”, verzuchtte FC Utrecht-voorzitter Frans van Seumeren laatst bij De Tafel van Kees. Het gesprek ging onder meer over de noodzaak van de videoscheidsrechter. Van Seumeren heeft groot gelijk. Sportklets is belangrijk. Het is het smeermiddel voor conversaties over de hele wereld. In Amerika kan een ongemakkelijke liftstilte worden opgelost met een zin als: “So….how about them Yankees?”. In de rest van de wereld vraag je gewoon wie de beste is, Ronaldo of Messi. Maar de helft van alle sportklets gaat over arbitrale dwalingen. Bij elke discutabele beslissing van een scheidsrechter barsten WhatsApp en Twitter uit hun voegen. Het is voer voor professionele analisten in de kletsprogramma’s en voor de amateurs bij de koffieautomaten op het werk. Van Seumeren wil dat niet missen. Ik ook niet.

opi-schaafsma-copyBegrijp me goed, doellijntechnologie is prima. Maar schieten we met de videoscheids niet te ver door in ons verlangen naar rechtvaardigheid? Steven Berghuis moet er in ieder geval niets van hebben: “Het heeft weinig met voetbal te maken”, zei hij na afloop van het duel om de Johan Cruijff Schaal. Uiteraard omdat zijn team tijdens dat duel een strafschop tegen had gekregen door tussenkomst van de videoscheids. Zo werkt dat in de voetballerij. Cristiano Ronaldo en Stijn Vreven vergoelijken hun geduw en geschreeuw tegen scheidsrechters door te stellen dat “zij nu eenmaal niet tegen onrecht kunnen”. Maar bij de volgende wedstrijd steken Ronaldo en Vreven weer schreeuwend de vinger op om ten onterechte een ingooi, corner of penalty te claimen. Dat noemt Berghuis de charme van de sport. Onrecht is net als een harde wind als je op je fiets zit, het is pas vervelend als je ‘m tegen hebt.

Een ander veel gehoord argument is dat de videoscheidsrechter nodig is omdat er zoveel geld met voetbal gemoeid is. Alsof we wakker moeten liggen van onterecht verlies van een Russische oligarch, een Arabische sjeik of een Chinese miljardair! Als het poenerige Chelsea door een arbitrale dwaling van ‘een kleintje’ verliest, sta ik de rest van de week me rot te lachen op het koude perron op weg naar mijn werk. Het liefste zou ik er dan even met Roman Abramovitsj over kletsen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту