Met de club die in het meest charmante stadion van Nederland speelt, had ik een tijdje een rare band. Het was 1999 en ik was met een grote groep collegae een paar dagen op Ameland. We hadden de plaatselijke discotheek al snel ontdekt en de baas van de tent was bijzonder blij met elke avond veertig tot vijftig dorstige Amsterdammers in zijn zaak.

De tweede avond ging het mis.

supportersoresEen woeste jongeman kwam schreeuwend op me afgestormd en wilde me slaan. Ik had het in eerste instantie niet eens door, omdat mijn ogen en volledige aandacht gericht waren op de derrière van een bevallige dame voor me.  Maar al voor dat hij bij me kon komen, stonden er al wat potige collegae van me om die gozer heen en kreeg hij een paar kletsers. Zijn drie vriendjes hadden zich al snel uit de voeten gemaakt. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. De clubeigenaar had inmiddels de plaatselijke Bromsnor gebeld en de agressor werd eruit geplukt. Ik ook. Wat er aan de hand was. Wel, mijnheer was een beetje agressief geworden van de tatoeage op mijn schouder, het oude Ajax-logo. Toen ik hem daarop vroeg voor welke club hij was, zei onze kloeke held met een trillend piepstemmetje dat hij voor Go Ahead Eagles was…. De clubeigenaar zag ook wel dat wij niks hadden uitgelokt en vertelde dat aan de agent, die de Eagle inrekende. Hij bleek, tot onze hilariteit, ook nog Ed te heten. Eddie the Eagle die even daarvoor nog zo stoer was, liep huilend als een jonge juffrouw mee aan de arm van oom agent. Met een gebogen hoofd en gegeseld door onze honende lachsalvo’s droop onze adelaar als een piepkuikentje vernederd af.

Jaren later, zomer 2007, bezocht ik het knusse stadionnetje aan de Vetkampstraat in Deventer weer eens. Ajax speelde daar een vriendschappelijk potje en de oma van een vriend van me woonde er om de hoek. Dus opoe opzoeken, biertje doen en hophop naar de wedstrijd. Die duurde precies 20 minuten omdat er grote rellen uitbraken in een Go Ahead-vak. De jongens wilden rellen tegen Ajax-fans. Einde wedstrijd. Terug naar oma, Chinees eten en weer terug naar Amsterdam.

dos-rodneyMijn verhouding met de Eagles was dus altijd een beetje gek, maar ik ben geen hater en, zoals eerder gezegd: ik vind de Adelaarshorst met afstand het meest charmante stadion van Nederland. En de Eagles spelen leuk voetbal, dus no hard feelings van mijn kant. Daarbij ben ik via sociale media inmiddels bevriend met uitermate sympathieke ‘Kowet’-fans zoals ‘Niet te Kraken’ en ‘Kowet Trots aan de IJssel’. Supporters die de juiste betekenis van dat woord snappen. Daarnaast speelt mijn achternaamgenoot Rijsdijk tegenwoordig in het rood-geel en die volg ik dus met speciale aandacht. Het is de eerste Rijsdijk die kan voetballen!

Vorige week werd een supporter van Go Ahead Eagles bestraft met een stadionverbod van twee jaar omdat hij zijn Anti-FC Twente-sjaaltje niet wilde afstaan. Het ging hier niet om een puber die stoer wilde doen, maar om een dik volwassen man, een echte clubman ook nog. Het beeld van een dik volwassen man die in de thuiswedstrijd tegen FC Twente woest met zo’n sjaaltje staat te zwaaien, heeft iets treurigs. Al vind ik een stadionverbod een nogal draconische maatregel in dit geval.

Kent u trouwens die mop van al die schreeuwende supporters die weg zouden gaan bij Ziggo omdat die Ajax gaan sponsoren? Ze gingen niet! Op 22 na dan… Van die dingen..

Het wordt tijd dat alle clubsupporters zich weer als een adelaar op hun eigen club gaan storten in plaats van als Calimero’s tegen andere clubs te piepen…. Een eierdop op de kop staat niemand.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту