Dorpsderby’s. IJsselmeervogels – Spakenburg en Quick Boys – Katwijk zijn de meest in het oog springende Kleine Klassiekers uit het (voormalige) zaterdagvoetbal. Maar komend weekend is er sinds ruim vier jaar sprake van misschien wel de meest verhitte derby tussen zondagamateurs. Nou ja, amateurs.. Achilles’29 (uit Groesbeek) mocht de afgelopen jaren ruiken aan het profvoetbal in de Jupiler League en De Treffers (ook uit Groesbeek) staat alom bekend als een van de eerste betalende clubs buiten het profvoetbal. Sinds 2007 leek Achilles’29 haar rivaal voorbij gestreefd door als eerste amateurclub toe te treden tot het profgilde, terwijl De Treffers achterbleef in de Topklasse/Tweede Divisie.

obs-mrvoetblah1Door de degradatie van Achilles in het afgelopen seizoen is de marge echter weer tenietgedaan en is de Groesbeekse dorpsderby van Nederland in ere hersteld. Uiteraard verheugen de supporters van De Treffers zich hier het meeste op en staat Twitter bol van de ludieke acties, zoals door de rood-zwarten ‘op te vreten’ zwart-witte eieren en wandeltochten van het ene naar het andere sportpark. Daarnaast is er het klassieke verhaal van de speler die voor beide clubs uitkwam: Eef van Driel speelde eerst voor De Treffers, ging naar Achilles en keerde weer terug op het oude nest. Tot slot kampen beide clubs met een keeperskwestie, waardoor de 19-jarige Desny Royendijk voor Achilles mag debuteren in de Tweede Divisie.

Maar onder deze gebruikelijke, doch vermakelijke derby-taferelen ligt een interessanter vraagstuk verscholen. Hoe geeft een hedendaagse Tweede Divisie-club invulling aan haar status als semi-profclub? Hoe verhoog je je inkomsten, omdat de kosten (stewards, profcontracten, lichtinstallatie) stijgen? Koester je je status als uit de kluiten gewassen dorpsvereniging of durf je groot te denken richting een profbestaan? Hoewel beide clubs geen vreemden zijn op de jaarlijkse transfermarkt, zijn er wel degelijk verschillen. Zo blijft De Treffers zich in haar statuten expliciet afficheren als ‘amateurclub’, terwijl Achilles juist verbaasde met een lening van vijf miljoen bij een Braziliaanse bank die maar niet wordt uitbetaald. Deze opmerkelijke constructie leidde vorig seizoen tot puntenaftrek en een geldboete van de KNVB en ook dit seizoen staat het geld nog altijd niet op de rekening.

Laten we hopen dat er wat Braziliaanse vlaggen op Sportpark De Heikant te zien zijn met daarop de waarschuwing ‘Geld lenen kost geld’.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту