Het kan niemand zijn ontgaan afgelopen zondag. NAC is terug in de eredivisie. Zielsgeluk in Breda en omstreken. Of het terecht is? Bredanaars vinden van wel natuurlijk. Anderen menen wellicht dat het niveau van de selectie niet voldoende is voor het hoogste niveau. NAC is eigenlijk altijd een amateurclub geweest waar toevallig heel goede voetballers speelden. In de tijd van Lokhoff, Van Hooijdonk en consorten kwam je zaterdagnacht die mannen tegen in de kroeg, beschonken. Geen probleem. En menig ex-speler regelde voor zichzelf een baantje in de organisatie. Hartstikke normaal. Dat kon niet goed blijven gaan.

obs-jaapdamInderdaad, ieder jaar een plaatsje lager op eindranglijst. Uiteindelijk degradatie. Toch bleven de supporters komen, massaal. De achttien meest bezochte wedstrijden in de Jupiler League waren de achttien thuiswedstrijden van de Parel van het Zuiden. Geen toeval. In voor- en tegenspoed. Dat is waarom het zo leuk is bij NAC. Geen rellen, niet afgeven op andere clubs (op het legendarische spandoek a�?Kutkruikena�� na). Volledig achter het team staan. Mits de NOAD-mentaliteit wordt getoond op het veld tenminste. Ach, ja. Men stoeft over het aantal liters bier per persoon per wedstrijd. Maar bier drinken is in Brabant een hobby. Sommigen gaan een toernooitje tennissen, een spelletje jeu de boulen, een rondje wielrennen of een potje Kolonisten van Catan. Een Brabander gaat een avondje bier drinken. Niet borrelen. Bier drinken. Zonder rem en gA?ne.

Inmiddels is het amateuristische er wel vanaf. De spelers leven voor hun sport, de juiste mensen in het management roeien met de riemen die ze hebben, samenwerking met Manchester City. De logische beloning: promotie. Althans, dat vind ik.

Aan alle mensen die een aversie hebben tegen NAC. Of tegen Brabanders. Die een drankgelag maar onzin vinden. Ga eens kijken in het Rat Verlegh-stadion. Dein mee op de maat van Breda, ik hou van jou. Geniet van de ludieke liederen op de tribune. Hoor het gevloek en getier, direct gevolgd door hartstochtelijke steun. Ervaar de saamhorigheid. Voel de veiligheid, gewoon met je kindertjes tussen de harde kern. Drink bier. Met je maatje, de buurman, een toevallige passant. Ga, en je zult verliefd worden op NAC. Beloofd.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту