Op de kop af is het 115 jaar geleden dat de Tweede Boerenoorlog eindigde. De Tweede Boerenoorlog was een oorlog waar Nederland door het koloniale verleden zijdelings bij was betrokken. In een notendop: gedurende de negentiende eeuw ontstonden er in het huidige Zuid-Afrika allerlei kleine landjes. In de twee belangrijkste landen, Transvaal en Oranje Vrijstaat, maakten van oorsprong Nederlandstalige blanke kolonisten de dienst uit. In 1885 kwam er een toestroom van Engelstaligen richting Transvaal omdat er een goudader was gevonden. Dit leidde tot slechte onderlinge verhoudingen tussen de Boeren (Nederlandstaligen) en Uitlanders (Engelstaligen) wat uiteindelijk in oktober 1899 uitmondde in een oorlog tussen de Boeren en het Britse rijk,

dos-snepDe Nederlandse regering wilde in deze strijd onafhankelijk blijven; de handelsbelangen zouden onder een eventuele oorlog erg lijden en het Britse rijk was gewoon veel te sterk voor het arme polderlandje aan de Noordzee. De Nederlandse bevolking, met aan het hoofd koningin Wilhelmina, was echter op de hand van de Boeren. Hoewel de jonge vorstin onder toezicht stond van de staat zocht ze contact met andere Europese landen voor een eventueel verbond. Ondertussen zamelde de Nederlandse bevolking geld in voor de Boeren. Dit deden ze onder meer door het organiseren van sportwedstrijden. Vooral een redelijk nieuwe sport was populair onder een groot gedeelte van de bevolking: voetbal.

Britse clubs met schitterende namen als English Wanderers (eerste FA-cupwinnaar), Maidstone FC en Saxmundham namen het in de jaren negentig van de negentiende eeuw op tegen een voorloper van het Nederlands Elftal. Deze wedstrijden kregen steeds meer bekijks. Voetbal veranderde langzaam van een elitesport naar een sport voor de massa. En iedereen weet: waar de massa is, is geld.

Al binnen twee weken na het uitbreken van de Tweede Boerenoorlog worden de eerste liefdadigheidswedstrijden georganiseerd. In Deventer vindt er een heuse IJsselderby plaats ten behoeve van de boeren in Transvaal.

nieuws-van-den-dag-25-10-1899

Artikel uit Nieuws van den Dag – 25-10-1899

In Wageningen gaan ze nog een stapje verder. De twee ploegen uit de universiteitsstad spelen in kostuums die de oorlog moeten symboliseren om geld op te halen. Meer dan 200 gulden komt er in het Boeren-laatje.

Nieuws van den dag - 09-11-1899

Nieuws van den dag – 09-11-1899

Door deze wedstrijden werd duidelijk dat voetbal een verdienmodel had. De bevolking bleef massaal komen naar de wedstrijden tijdens de Tweede Boerenoorlog en dit zette na afloop van de oorlog door. In 1903 – een jaar na de oorlog – werd daarom de eerste tribune op Nederlandse bodem neergezet. Voetbalclub Prinses Wilhelmina (hoe symbolisch) uit Enschede had de eer. Het voetbal in Nederland was eindelijk tot volle wasdom gekomen en de tribunes waren daar het voorbeeld van. De Engelsen, vanuit Nederlands oogpunt de tegenstander in de Tweede Boerenoorlog, kende het fenomeen tribune al langer. De meest befaamde tribune uit de geschiedenis van het voetbal dankt zelfs haar naam aan de oorlog in het zuiden van Afrika. In januari 1900 hadden ongeveer zesduizend boeren zich verzameld op een natuurlijke verhoging. Deze heuvel werd al snel omringd door meer dan het dubbele aantal Britten. De Britten probeerden vervolgens de heuvel te veroveren, wat jammerlijk mislukte. De boeren wonnen de slag op de heuvel, de heuvel met de naam Spionkop.

battle-of-spionkop55-naval-guns-firing-across-the-tugela-river-at-spion-kopDe soldaten die streden om Spionkop kwamen voor een groot gedeelte uit de buurt van Liverpool. Het waren gewone jongens uit de havenstad. Lads die met hun vrienden elk weekend achter het doel naar de plaatselijke trots keken. Ook aan het begin van de twintigste eeuw waren de kaartjes aan de korte zijde goedkoper. Toen de Tweede Boerenoorlog was afgelopen, gingen ze weer als vanouds naar hun oude clubje om de spelers op het veld aan te moedigen. Net zoals vroeger stonden ze weer tussen hun oude makkers. Maar ze werden herkend, de jongens waren nu mannen die de gruwelen op Spionkop hadden meegemaakt. De tribune waar ze stonden kreeg daarom als naam Spionkop, een eerbetoon dat 115 jaar later nog steeds doorklinkt.

– The Battle of Spionkop komt van britishbattles.com

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту