In deze rubriek duikt onze huishistoricus Matthijs Snepvangers in het verleden op zoek naar opmerkelijke gebeurtenissen  en verbanden  tussen voetbal en oorlog.

Beide landen waren al door in Groep 1 van het wereldkampioenschap. Niet geheel verwonderlijk. Chili en Australië speelden vooral een rol in de marge van het mondiale voetbal. Na twee wedstrijden was het duidelijk dat Oost- en West-Duitsland gingen uitmaken wie Nederland zou treffen en wie de Polen op zijn pad zou vinden.

voetbal-en-oorlogMaar in 1974 speelde er natuurlijk veel meer. Die eindoverwinning van een eerste ronde op een WK was natuurlijk peanuts in vergelijking met het internationale prestige dat er op het spel stond. Je verloor niet van een land, maar van een machtsblok. Het Warschaupact tegen de NAVO, met twee van de belangrijkste mogendheden tegenover elkaar. Dit was geen Nederland – Hongarije of België – Rusland. Dit was een broedertwist tussen twee landen die door geopolitiek verscheurd waren. Wereldpolitiek op een speelveld.

Achteraf gezien – met een beetje fantasie – was het ook een veredelde wedstrijd om de Europese Supercup. Bayern München had de Europa Cup I gewonnen, terwijl 1. FC Magdeburg zichzelf Bekerwinnaar der bekerwinnaars mocht noemen. Het tweeluik om te bepalen wie de Supercup op mocht halen, zou er nooit komen. Beide clubs konden in de winter van 1974-1975 geen gemeenschappelijke datum overeenkomen. De strijd ging over twee wedstrijden en de speelkalenders zaten te vol. Dit werd vooral door de Oost-Duitsers zo gepropageerd. Ze wilden de roes van de overwinning op West-Duitsland zo lang mogelijk in leven houden.

Want de DDR won van zijn westerbuur met twee spelers van Magdeburg in het elftal. Bayern was bij de Bondsrepubliek met zes man hofleverancier. Een doelpunt ongeveer ’n kwartier voor tijd van Jürgen Sparwasser was voldoende om een kleine overwinning in de Koude Oorlog op het conto van het Oostblok te schrijven. West-Duitsland droop af, terwijl de Oost-Duitse bondscoach het nationalistische feestgedruis temperde: “Het toernooi gaat nu pas beginnen en van de overgebleven ploegen, zijn wij als enige niet favoriet.’’

Uiteindelijk bleek de overwinning van Oost-Duitsland een doodsteek te zijn in eigen borstkas. Ze kwamen in een poule met onder andere Nederland en Brazilië terecht, terwijl Beckenbauer en zijn mannen alleen in Polen een geduchte tegenstander hadden. Het einde van het verhaal is ook in Nederland bekend. Pas veertien jaar later ‘rezen zij die stierven, juichend op uit hun graf’.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту