Nu eens geen supporterssores of sjaalverhaal van Rodney Rijsdijk, maar een semi-wetenschappelijke longread naar aanleiding van de misschien wel, op de valreep, opmerkelijkste voetbalgerelateerde gebeurtenis van 2017: de verkiezing van George Weah tot president van Liberia. Rodney enquêteerde en fantaseerde er lustig op los over wie de potentiële Nederlandse presidentskandidaten zouden kunnen zijn.

We hebben het eerder gezien, voetballers die zich na hun voetbalcarrière de politieke paden betraden. Pelé als minister van sport in Brazilië, tot zijn naam werd genoemd in een corruptieschandaal. Romário als senator van de Braziliaanse deelstaat Rio. Andriy Shevchenko die met zijn partij een mislukte gooi naar de macht deed in Oekraïne. Marc Wilmots die dacht dat hij naast zijn trainersloopbaan ook wel even kon bijbeunen in de senaat, maar dat bleek toch iets te veel van het goede. Sol Campbell leek het een goed idee om burgemeester van Londen te worden, maar hij haalde de shortlist niet.

knip-rodneyMaar nu is er sinds vorige week, op de valreep van 2017, dan eindelijk het ultieme succesverhaal: George Weah, de nieuwe president van Liberia. Geboren in een arm milieu, daaruit ontsnapt dankzij zijn voetbaltalent en zijn mentaliteit, een glansrijke voetbalcarrière opgebouwd, de politiek ingegaan en nu dan dus uiteindelijk gekozen tot leider van het Liberiaanse volk. Een man die in elk opzicht een rolmodel is voor zijn volk.

Weah is de Liberiaanse evenknie van Johan Cruijff. De beste voetballer ooit van zijn land, van eenvoudige komaf, de taal van het volk sprekend en mateloos populair. Het is dat het niet meer kan, maar ik maakte me er direct een voorstelling van hoe het zou zijn als Johan Cruijff onze premier zou zijn.

‘’Premier Cruijff, u heeft bij uw aantreden gezegd dat u het wereldvoedselprobleem gaat oplossen. Hoe gaat u dat in godsnaam voor elkaar krijgen?’’
‘’Nou, kijk, het is simpel. Wij hebben hiero, aan deze kant, meer dan genoeg te eten. Veel meer dan we op kunnen. Hun daaro, aan de andere kant, hebben te weinig. Dan is het dus gewoon een kwestie van de boel eerlijker te verdelen, dan hebben we allemaal genoeg.’’ Cruijff loopt, vriendelijk lachend, door en laat Frits Wester in verbijstering achter. Dat zijn dus beelden die we helaas nooit zullen zien.

Maar welke Nederlandse oud-voetballers zien we dan de politiek in gaan? Ik vroeg op social media wie dan onze voetballende premier zou kunnen zijn. Ik laat  een aantal van de genoemde kandidaten de revue passeren.

Dick Advocaat: de Kleine Generaal. Een man met bewezen leiderscapaciteiten. Vraag is of Advocaat genoegen neemt met de armzalige vergoeding van iets meer dan anderhalve ton. Advocaat is niet partijgebonden. De partij die de meeste muntjes biedt, verzekert zich van Dicks loyaliteit.

Marco van Basten: grote voetbalcarrière, matige trainersloopbaan. Werd tijdens zijn voetbalcarrière niet gehinderd door al te veel maatschappelijke kennis, blijkens het feit hij zich ooit in een interview liet ontvallen dat een uitkering een ton was.

Frank Rijkaard: onze eigen polder-Obama. Zou een prachtige en waardige premier zijn. Straalt klasse, flair en rust uit. Zit rustig op zijn gitaartje te tokkelen en zegt met dat prachtige lijzige Amsterdam-West-accent van hem: ‘’Weet je, dat oorlog voeren is gewoon niet zo mijn ding.’’, als hem wordt gevraagd naar zijn plannen voor defensie.

Hans Kraaij Jr.: dat kan nog leuk worden als hij tijdens een staatsbezoek de Turkse Premier Erdogan voor ‘gigantische paardenlul’ uitmaakt.

Marc Overmars: dan zit de Nederlandse schatkist zo weer vol. Alleen niemand die er wat van ziet.

René van der Gijp: ‘’Hey joh, ministertje. Kap nou effe, ouwe reus. Hey joh. Ik moet zo nog naar de paaldansclub. Zullen we dat vragenuurtje niet gewoon even een vragenhalfuurtje maken? Ja toch? Dat geouwehoer. Kijk daar joh! Die gozer lijkt op Manolevje! WHAHAHAOHOHOHHIHIHAAHAA! Moejje dat hoof zien!’’

Tommie Beugelsdijk: ‘’Rustaaaagh!’’

Louis van Gaal: een absolute leider, maar wel van het slag, waar je een beetje enge beelden bij krijgt. ‘’We zijn de beste! Van Duitsland! Van Engeland! Van heel Europa! Wat zeg ik? Van de hele wereld!’’

Berry van Aerle: prachtige interviews met Berry in plat Helmonds.
‘’Premier van Aerle, hoe verlopen de coalitie-onderhandelingen?’’
‘’Jao, dè wit ik nie!’’

Ruud Krol: prachtige verdediger in zijn tijd. Een leider in het veld. Verbaal wat minder begaafd.
‘’Premier Krol, wat zijn de uitkomsten van uw belangrijke staatsbezoek aan de VS?’’
‘’Ja, gotte….’’

Winston Bogarde: deze premier buigt voor niemand.

09 uitreiking cultvoetballer 230316Clarence Seedorf: natuurlijk moeten we Clarence Seedorf noemen. Seedorf had al een presidentiële uitstraling toen hij veertien was.

Behalve bovengenoemde namen kwamen er nog een aantal namen voorbij, maar de man die in de publieke opinie alle bovengenoemde kandidaten degradeerde tot simpele figuranten is een lieve, sociaal bewogen verdediger van Roda JC. Een noeste arbeider. Een toekomstige premier met een matje in zijn nek. Het moge duidelijk zijn: Nathan Rutjes for president!

 – Op de foto zien we onze toekomstige president samen met Voetblah’s eindredacteur nadat Nathan de Voetblah Cultbokaal is overhandigd.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту