Zoals aangekondigd, presenteren wij de komende twee weken onze zes lichtpuntjes van dit jaar. Het tweede wordt aangeprezen door Mr. Voetblah die de schijnwerper zet op de voedingsbodem voor vernieuwing op het gebied van spelregels.

Vier jaar geleden organiseerden wij de eerste editie van de Avant Garde Cup: een experiment met spelregelvernieuwing gebaseerd op vijf aangepaste regels. Voorafgaand aan dit mini-toernooi schreef ik deze alinea:

Nog een dikke week en dan is het zover. Een heus voetbalexperiment met spelregelvernieuwing. Dit vindt vanzelfsprekend niet plaats onder de vlag van FIFA, UEFA of KNVB, want zij zijn verstrengeld in een kluwen van macht, status, bureaucratie en conservatisme. We zullen jullie echter niet vermoeien met de kafkaëske karikaturen van de vermoeiende vergaderbejaarden van de International Football Association Board, omdat de levenslust van onze lezers hoog in ons vaandel staat. De conclusie is bovendien simpel en helder: uit die hoek gaat het niet komen. Dus laten we van onderaf beginnen: met gelijkgestemden en vanuit de praktijk.

Het laatste is gebleven: ook de Avant Garde Cup 2.0 van 7 november 2017 werd vanuit de grass roots  georganiseerd. En nog steeds zijn de UEFA, FIFA en IFAB geen innovatieve start-ups voor wie vernieuwing de levensader is. Maar vier jaar verder is er wel degelijk iets veranderd op het gebied van the rules of the game. Met Marco van Basten is er een voorvechter van spelregelvernieuwing aangewezen die de mogelijkheden hiervoor serieus onderzoekt. Van Basten is onderdeel van een adviesgroep die de IFAB op de hoogte houdt van de vorderingen en suggesties doet over implementatie. Daarnaast is er de videoreferee die steeds vaker in beeld komt bij het verifiëren van scheidsrechterlijke beslissingen. Deze week kondigden Frankrijk en België aan dat zij volgend jaar in navolging van Nederland en Duitsland de videoreferee gaan introduceren.

lichtpuntjeMaar los van deze maatregelen viel ons de veranderde rol van de KNVB op. Vier jaar geleden was de bond geenszins van plan om enige betrokkenheid te melden en ging ze gebukt onder mogelijke sancties vanuit de FIFA. Dit jaar was secretaris-generaal Gijs de Jong niet alleen aanwezig tijdens het experiment, hij bracht een cameraploeg mee, participeerde in de evaluatie en nam Marco van Basten in zijn kielzog mee. Binnen een dag stond er een filmpje online op hun sociale media en werd er gemeld “met zeer veel interesse” de ontwikkelingen te volgen.

Natuurlijk, de KNVB zal niet in haar eentje de hierboven beschreven bastions kunnen doorbreken, maar de situatie is wezenlijk veranderd in vergelijking met vier jaar geleden. De column van Trouw-columnist Jurryt van de Vooren over de macht van de IFAB sloot dan ook meer aan bij de realiteit van 2013 dan bij die van 2017. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat Van de Vooren zelf toch maar een kijkje kwam nemen om het begin van de verandering persoonlijk te mogen aanschouwen.

En dus, kijkende naar de aandacht van publiek, media én de verantwoordelijke instituties, was het lichtpuntje van het donkere voetbaljaar 2017 wat mij betreft het nieuwe momentum van de spelregelvernieuwing. Dat het licht in 2018 nog helderder moge schijnen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту