Zoals aangekondigd, presenteren wij deze laatste twee weken onze lichtpuntjes van dit jaar. In de vijfde aflevering richt JP Poëtius de schijnwerper op nieuw talent.

Met het Nederlands voetbal was er dit jaar een extra onderwerp om te vermijden tijdens de kerstdis met de schoonfamilie. Over sommige dingen moet je het gewoon niet willen hebben, laat staan dat je je schoonzus de gelegenheid geeft om nog even fijntjes het succes van het vrouwenvoetbal aan te stippen. Toch zijn er wel degelijk lichtpunten te benoemen. Afgelopen jaar is bijvoorbeeld een karrenvracht aan talenten opgestaan in de eredivisie.

lichtpuntjeHet Nederlandse voetbal is teveel in zichzelf gekeerd, is vaak het verwijt. Dat kan wellicht óók gezegd worden van de Nederlandse voetballiefhebbers. Rick van Drongelen ging via Sparta naar HSV, heeft met zijn 19 jaar en één week een vaste basisplaats in de Bundesliga, maar toch praat niemand over hem. Laten we niet vergeten dat Khalid Boulahrouz een soortgelijk traject aflegde en later bij Oranje vooropging in de strijd.

In het warme noorden timmeren Kik Pierie en Michel Vlap aan de weg bij Heerenveen. Vlap heeft grote schoenen te vullen, aangezien de Friese trots ook spitsen als Samaras, Huntelaar, Alves en Van Nistelrooij in de gelederen had. Hij bekroonde zijn eerste basisplaats gelijk met een goal. Ook Pierie verstopt zich niet in het veld.

AZ heeft wekelijks Teun Koopmeiners en Guus Til in de wei staan. Allebei behoorlijk nuchtere jongens die met een bal overweg kunnen. Sterkhouders voor de toekomst. Laten we daarnaast hopen dat Alkmaars golden boy Calvin Stengs sterk terugkomt van zijn blessure. Hij zou de eerste niet zijn die na een zware blessure zijn belofte niet inlost. Maar kun je een uitstekend spelinzicht en vooruitdenken afleren als je lang aan de kant staat?

De op één na minst gepasseerde verdediging van de eredivisie wordt geleid door de achttienjarige Mathijs de Ligt. De tiener kan goed opbouwen, is opvallend sterk in de duels en in de lucht. Wel moet hij werken aan zijn wendbaarheid. Frenkie de Jong koppelt traptechniek aan inzicht en is daarmee een architect-in-wording. Hij mist de fysiek van een typische centrale verdediger, maar zijn snelle denken maakt duelkracht vaak overbodig. Nu al het ontbrekende stukje in de Ajax-puzzel.

Donny van de Beek heeft zich opgericht na het verliezen (?) van zijn beste vriend en toont zich wekelijks een allrounder. Zijn debuut bij Oranje was slechts een kwestie van tijd. Justin Kluivert is misschien wel een troonpretendent in het na Arjen Robben ontstane machtsvacuüm. Kluivert is altijd dreigend, als afmaker én aangever. Hij is snel, heeft een passeeractie, een demarrage en het vereiste voetenwerk in huis om een wedstrijd open te breken.

Het enige wat er mist in dit tiental is een talentvolle keeper. Maar aangezien de levenscyclus van doelmannen vaak later begint en eindigt, is dat van later zorg.

Een zalig uiteinde en een fantastisch begin van 2018 toegewenst!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту