In een waterkoud Lisse werd afgelopen vorige week geëxperimenteerd met drie nieuwe spelregels voor het voetbal. De door De Correspondent, Voetbal in de Bollenstreek en Voetblah georganiseerde Avant Garde Cup 2.0 introduceerde de self-pass, de intrap en een eerlijkere strafschopregel. Hoewel dat laatste door leidsman Pieter Vink niet in praktijk werd gebracht, kan het experiment geslaagd worden genoemd: het spel wordt sneller en attractiever en er wordt minder gezeurd tegen de scheids. Strik eromheen en op naar algehele invoering door de FIFA, zou je dan ook zeggen. In de discussie na afloop bleek dat het zo eenvoudig niet zal zijn.

opi-cardosoMarco van Basten – chef spelregelvernieuwing bij de FIFA – was op eigen verzoek aangeschoven bij de discussie, waar verder trainers en spelers van FC Lisse en Quick Boys, Gijs de Jong (KNVB), Pieter Vink en Maurits Hendriks aan meededen. Het verschil tussen de rol van laatstgenoemde en Marco van Basten was verhelderend. Hendriks bedacht in 2008 de self-pass in het hockey. In 2009 was de regel ingevoerd. De boodschap van Van Basten ontnuchterde: een dusdanig drastische regel als de intrap of de self-pass, daar gaat minstens een jaar of tien overheen eer dat mondiaal ingevoerd is. Dat er de afgelopen honderd jaar in het voetbal welgeteld zes majeure veranderingen zijn doorgevoerd, biedt ook weinig hoop voor de toekomst.

Waarom het zo moeilijk is om dergelijke veranderingen door te voeren, werd in Lisse eveneens duidelijk. Moet de bal stil liggen op het moment van een self-pass? Hoeveel seconden de tijd krijgt iemand voor het nemen van een spelhervatting? Moet de bal precies op de lijn liggen als deze weer ingenomen wordt? Binnen krap tien minuten verwerd de discussie tot een debat op de vierkante millimeter en raakte de cruciale vraag – verbeteren deze nieuwe regels het voetbal? – uit beeld. Het hoogtepunt van de avond was voor de aanwezige die een vurig pleidooi hield voor de charme van de verre ingooi. Valse romantiek en denken in problemen in plaats van kansen: de baan van Marco van Basten in Zürich is niet te benijden.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту