Hoewel het Portugese voetbal niet per se bovenaan mijn prioriteitenlijstje prijkt, koester ik sinds mijn eenmalige bezoek aan Estádio José Alvalade warme gevoelens voor Sporting Lissabon. De intense liefde waarmee de groen-witte supportersscharen hun clublied O mundo sabe que blèrden is onvergetelijk, hoewel het jammer is dat ze voor de melodie Frank Sinatra (I did it my way) nodig hebben. Desalniettemin: alleen al door de schitterende gekte op de tribune gun je zo’n cluppie wekelijks drie punten. Of misschien is het dat ik de spelers niet toewens beschimpt te worden door hun ziedende eigen aanhang, zoals gebeurde na de waardeloze wedstrijd die ik bijwoonde.

obs-gijsEen tweede reden om van Sporting Clube de Portugal te houden is de ongekende vruchtbaarheid van haar jeugdopleiding. Iedere Europese topclub die in deze kweekvijver vist, slaat gegarandeerd kwaliteit aan de haak. Denk aan wereldvoetballer Luís Figo, de onweerstaanbare filmster Dani (in Amsterdam liggen de dames nog steeds wakker van zijn groenblauwe ogen en zijn keiharde housemuziek), dribbelaar Simão, de briljante trukendoos Ricardo Quaresma (buitenkantje rechts!), vleugelflitser Nani, de prachtige controleur João Moutinho, de hondstrouwe doelman Rui Patrício (onder contract sinds 2006) en niet te vergeten het egocentrische wonderkind Cristiano Ronaldo. Formeer met dit virtuoze zooitje een denkbeeldig dreamteam en je speelt de hele wereld zoek. Een elftal met zoveel natuurtalent heeft geen verdedigers nodig.

Een derde reden om Sporting lief te hebben is het treurige feit dat deze volksclub altijd bij de eerste drie speelt, maar nooit kampioen wordt. Het laatste kampioenschap dateert uit 2002. Sindsdien eindigden de hoofdstedelingen achtereenvolgens als derde, derde, derde, tweede, tweede, tweede, tweede, vierde, derde, vierde, zevende, tweede, derde, tweede en derde. De landstitels werden ondertussen verdeeld door FC Porto (negen) en Benfica (zes). Wat zullen ze in José Alvalade schuimbekkend smachten naar die schaal. Om horendol van te worden.

Goed nieuws: dit jaar gaat het gebeuren. Coach Jorge Jesus is ondanks zijn drieënzestig lentes een hyperactieve gek langs de lijn. Hij heeft het succes aan zijn bejaarde kont hangen, dat weet iedereen. Bovendien loopt in het vijfmetergebied de voormalig spits van FC Emmen; Bas Dost scoort momenteel statistieken waar Cristiano Ronaldo van droomt. Het watervlugge talentje Gelson Martins, ook zo’n fijne jeugdexponent, voorziet onze doelpuntenreus van munitie. Halverwege de competitie zijn de Verde-e-Brancos nog ongeslagen. Het is slechts een kwestie van tijd voor ze die gladjakkers van FC Porto achterhalen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту